Header afbeelding
Gezondheidscentrum Molenweg
Molenweg 60 4651 CM
Steenbergen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

metronidazol

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en eencellige parasieten, zoals amoeben.

Artsen schrijven het meestal voor bij infecties van het maagdarmkanaal met diarree. Deze kunnen zijn veroorzaakt door:

  • infecties met amoeben (amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties);
  • infecties met andere parasieten, zoals giardiasis;
  • infecties met bacteriën, zoals clostridium-difficile-infectie.

Artsen schrijven het ook voor bij:

  • andere infecties met parasieten, zoals bij trichomonas-infectie (geslachtsziekte);
  • andere infecties met bacteriën, zoals PID, bacteriële vaginose, eikelontsteking (balanopostitis), ontsteking van het borstbeen en de ruimte achter het borstbeen, huidinfecties met stinkende wonden, ontsteking van de galblaas (cholecystitis) ook bij bacterie-infecties bij maag- en darmzweren.

Soms schrijven artsen het voor ernstige rosacea (een huidaandoening).

Wat doet metronidazol en waarbij gebruik ik het?

Infecties van het maagdarmkanaal

Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u vaak diarree en moet u vaak overgeven.
Een infectie met de helicobacter-bacterie kan een maagzweer of darmzweer in stand houden.

Metronidazol wordt gebruikt bij maagdarm-infecties, die veroorzaakt worden door parasieten of bacteriën. Zoals giardiasis, clostridium-difficile-infectie, amoeben-dysenterie, dientamoeba-infectie of een helicobacter-infectie.

Kijk voor meer informatie over giardiasis bij Infecties door parasieten.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over clostridium-infectie bij Infecties door bacteriën.
Kijk voor meer informatie over een helicobacter-infectie bij Maagzweer en darmzweer.
 

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal . “

Diarree

Metronidazol wordt gebruikt bij diarree veroorzaakt door parasieten of bacteriën. Zoals giardiasis, clostridium-difficile-infectie, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie.

Kijk voor meer informatie over giardiasis bij Infecties door parasieten.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over clostridium-infectie bij Infecties door bacteriën.
 

Lees meer over diarree . “

Infecties met parasieten

Parasieten zijn kleine ziekteverwekkers, die een ander levend wezen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Zij voeden zich ten koste van hun gastheer.
Voorbeelden van infecties door parasieten zijn giardiasis, trichomoniasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie.

Kijk voor meer informatie over trichomonas bij Trichomonas-infectie.
Kijk voor meer informatie over amoeben-dysenterie en dientamoeba-infectie bij Infecties door amoeben.
Kijk voor meer informatie over giardiasis hieronder:

Giardiasis
Giardiasis is een infectie met de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt vooral voor in de tropen onder primitieve omstandigheden, maar komt in de zomermaanden ook wel eens in Nederland voor. Mensen kunnen het krijgen door besmet voedsel of water.

De parasiet vermenigvuldigt zich in de darmen. De darm raakt beschadigd, waardoor ernstige diarree ontstaat. De parasieten komen in de ontlasting terecht, wat anderen kan besmetten. Ook dieren kunnen de giardia-parasiet bij zich dragen.  

Besmetting voorkomen
U kunt een giardia-infectie voorkomen door in gebieden waar giardiasis heerst steeds mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken. Let goed op de hygiëne na toiletbezoek, en houd uw nagels kort. 
Eet in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit.

Behandeling
Bij infecties met Giardia in de darm is metronidazol een eerste-keusmiddel. Artsen schrijven het voor als een kuur van 3 tot 10 dagen.

Lees meer over infecties met parasieten . “

Trichomonas-infectie

De trichomonas-infectie (‘trich’) is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Oorzaak
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas. Deze wordt door seksueel contact overgedragen.
De-infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Verschijnselen
Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.
De eerste verschijnselen kunnen 1 tot 4 weken na de infectie ontstaan, maar soms merkt men het pas na jaren.
Vaak merkt u zelfs niet dat u een trichomonas-infectie hebt. Het is daardoor moeilijk vast te stellen wanneer u besmet bent geraakt.
Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen.

  • Bij vrouwen: als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Het plassen kan hierdoor pijn doen.
    Bij een zwangerschap kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
  • Bij mannen: mannen krijgen zelden klachten van een trichomonas-infectie. Soms hebben ze ’s ochtends een beetje afscheiding. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Besmetting voorkomen
U kunt een besmetting voorkomen door condooms te gebruiken. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.
De arts zal adviseren ook alle seksuele partners van de afgelopen 4 weken te informeren, zodat zij zich kunnen laten behandelen. Ook al hebben zij zelf geen last, zij kunnen wel anderen besmetten.

Behandeling
Behandeling is altijd nodig als u seksueel actief bent. Dus ook als u zelf geen last heeft van de infectie.
Bij een trichomonas-infectie is metronidazol het eerste-keus-medicijn. Meestal schrijven artsen het voor als 1 dosis van een aantal tabletten om tegelijk in te nemen.
Uw partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft.

Soms schrijft de arts een lagere dosis voor. Bijvoorbeeld als u of uw arts te veel bijwerkingen verwacht bij de eenmalige hoge dosis. De kuur duurt dan wel langer: tussen de 2 en 10 dagen.
 

Lees meer over trichomonas-infectie . “

Infecties met amoeben

Oorzaak en verschijnselen
Een infectie met amoeben komt vooral in de tropen voor. Mensen kunnen een infectie oplopen door besmet water of voedsel. Metronidazol wordt gebruikt bij de volgende infecties met amoeben:

  • Amoeben-dysenterie (een andere naam is amoebiasis). Deze vorm komt vooral voor in de tropen of subtropen. U kunt de parasiet binnenkrijgen als u water of voedsel gebruikt dat met sporen van ontlasting is vervuild. De parasiet kan zich in de darmen nestelen. Hierdoor ontstaat ernstige diarree met slijm, buikpijn en koorts. De amoeben kunnen vanuit de darmen de lever bereiken. Dit heet leveramoebiasis.
  • Dientamoeba-infectie. Deze vorm komt niet alleen in de tropen voor, maar ook in Nederland. Veel mensen dragen deze amoebe bij zich, zonder er last van te hebben. Een enkele keer krijgen ze hier wel diarree en buikpijn van. Vooral kinderen tussen 5 en 14 jaar zijn dragers van deze amoebe. De ziekte komt dus vooral bij kinderen voor.

Besmetting voorkomen
U kunt infecties met amoeben voorkomen door op reis mineraalwater van hoge kwaliteit te gebruiken en te letten op de hygiëne. Eet in de tropen geen ijs, rauwe bladgroenten of ongeschild fruit.

Behandeling

  • Bij amoeben-dysenterie schrijven artsen meestal metronidazol voor. Het wordt vaak gecombineerd met andere medicijnen tegen amoeben. Artsen schrijven het voor als een kuur van 5 tot 10 dagen.
  • Bij een ernstige dientamoeba-infectie kan de arts proberen of een behandeling met een parasietdodend medicijn helpt. Meestal schrijven artsen dan het medicijn metronidazol voor. Het doodt de dientamoeba-parasiet. De kuur duurt meestal 10 dagen.
Lees meer over infecties met amoeben . “

Infecties met bacteriën

Toepassingen
Artsen schrijven metronidazol voor bij infecties door bepaalde bacteriën . Onder andere infecties met de clostridium-bacterie, zie hieronder. Het kunnen infecties zijn op verschillende plaatsen in het lichaam. Bijvoorbeeld de baarmoeder (onder andere bij PID, zie hieronder), de eikel en voorhuid van de penis, de darmen, de huid en de mond, keel, kaak of het tandvlees (gingivitis), de wortels van tanden en kiezen (parodontitis) of van de hele mond (ziekte van Plaut-Vincent).
Verder wordt het gebruikt bij bepaalde infecties bij mensen met de chronische darmontsteking ziekte van Crohn. Bij deze infecties schrijven artsen metronidazol soms voor samen met andere antibiotica.
Metronidazol kan ook worden voorgeschreven om een infectie te voorkomen na een ingreep, bijvoorbeeld bij een aambeioperatie, een operatie aan de baarmoeder of een darmoperatie.
Ook kan metronidazol gebruikt worden bij een ontsteking aan het borstbeen en de ruimte achter het borstbeen. 

Werking
Metronidazol doodt bepaalde bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de ziekteverschijnselen afnemen.

Infecties waarbij metronidazol onder andere veel wordt gebruikt is: pelvic inflammatory disease en de darminfectie met clostridium difficile:

PID (pelvic inflammatory disease)
Pelvic inflammatory disease is een infectie van de baarmoeder of eileiders. Het kan ontstaan doordat bacteriën via de vagina in de baarmoeder of eileiders komen. Bijvoorbeeld na een bevalling, miskraam of abortus, of nadat een spiraaltje is geplaatst in de baarmoeder.
Meerdere soorten bacteriën kunnen PID veroorzaken. Onder andere ook bacteriën van geslachtsziekten (SOA), zoals gonorroe.
PID geeft meestal weinig klachten, slechts een lichte pijn in de onderbuik. Soms is er koorts en hevige pijn. Dan verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog.
Ook als er weinig klachten zijn, is het belangrijk om een infectie te bestrijden. Het lijkt erop dat vrouwen met een PID meer problemen hebben om zwanger te worden.
Daarom schrijft uw arts u een kuur van antibiotica voor. Meestal is dat een kuur met 2 antibiotica tegelijk. Deze werken elk tegen andere bacteriën, zodat de kuur effectief is tegen de meeste PID-infecties. Een van deze antibiotica is metronidazol. Het andere is meestal ofloxacine. De kuur duurt meestal 14 dagen.

Clostridium-difficile-infectie
Diarree door de clostridium-bacterie wordt ook wel CDAD genoemd: Clostridium Difficile geassocieerde Diarree.
Een darminfectie met Clostridium difficile merkt u vooral aan flinke diarree. Daarbij kunt u ook misselijk zijn of buikpijn, buikkramp of koorts hebben. Bij ernstig zieke of verzwakte mensen kan een dergelijke infectie verschijnselen van uitdroging geven, of kan de darm niet meer werken.
Sommige mensen lopen meer kans op darminfectie: heel jonge kinderen of oude mensen, mensen die geopereerd zijn en in het ziekenhuis liggen, mensen die een chemokuur tegen kanker krijgen en mensen die langdurig afweeronderdrukkende medicijnen krijgen, bijvoorbeeld na transplantaties.
Bij diarree door een clostridium-infectie, kan de arts metronidazol voorschrijven. Dit antibioticum doodt de bacterie. De kuur duurt meestal niet langer dan 10 dagen.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten ten koste van andere gaan groeien. U kunt dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en jeukende vagina en schaamlippen.

Besmetting voorkomen
U kunt een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik ook geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als u veel last heeft van de infectie, schrijft de arts meestal metronidazol voor. Meestal als zetpillen die u in uw vagina moet inbrengen. Soms ook als tabletten of drank om in te nemen.
Het kan dan gaan om een eenmalige inname. Soms is het nodig 7 dagen door te gaan met de kuur.
Bij bacteriële vaginose is het niet nodig dat uw partner ook behandeld wordt.

Lees meer over bacteriële vaginose . “

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een bacterie? Dan kan een antibioticum helpen. Antibiotica bestrijden de bacterie. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antibioticum voor om in te nemen. Bijvoorbeeld metronidazol.

Lees meer over eikelontsteking . “

Huidinfectie

Bij ernstige huidinfecties met stinkende, geïnfecteerde wonden kan de arts een kuur met metronidazol voorschrijven. Soms gecombineerd met andere antibiotica. Dit is afhankelijk van de soort bacterie in de wond.

Meestal schrijft de arts echter een gel voor met metronidazol, die u op de wond moet aanbrengen. Dit werkt sneller en geeft minder bijwerkingen dan wanneer u metronidazol inneemt.

Metronidazol doodt bepaalde soorten bacteriën die stinkende wonden veroorzaken.
Binnen 2 tot 3 dagen merkt u dat de wond minder stinkt.

Lees meer over huidinfectie . “

Maagzweer

Oorzaak
Het blijkt dat bij een groot aantal mensen met een zweer van de maag of darm de bacterie Helicobacter pylori aanwezig is. Veel mensen genezen van hun maag- of darmzweer als deze bacterie is uitgeroeid.

Behandeling
Bij deze behandeling wordt soms metronidazol gebruikt. Het wordt dan gecombineerd met een ander antibioticum.

Metronidazol doodt de helicobacter-bacterie.
Deze kuur duurt 7 dagen.

Lees meer over maagzweer . “

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan. De aandoening kent perioden waarin men nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel weten we dat de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en het gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Het is niet bekend of bacteriën een rol spelen bij rosacea, maar het antibioticum metronidazol blijkt wel te werken tegen deze huidaandoening.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunnen de verschijnselen goed worden onderdrukt. Het is belangrijk uw huid niet te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.

Behandeling is niet noodzakelijk. Heeft u er wel veel last en zijn er ook puistjes? Dan zal uw arts in eerste instantie een crème of gel met metronidazol voorschrijven.

Bij zeer ernstige vormen van rosacea zal de arts soms metronidazol-tabletten voorschrijven.  Meestal zal de arts echter eerst andere behandelingen proberen, zoals andere medicijnen in zalven of crèmes of andere antibiotica.

Lees meer over rosacea . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.

    U kunt proberen misselijkheid te voorkomen door het medicijn met wat voedsel in te nemen.
    Zeer zelden komt ernstige diarree voor. U heeft dan last van waterdunne diarree, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Dit wijst op een ernstige ontsteking van de dikke darm. Waarschuw dan direct een arts.

  • Hinderlijke metaalsmaak in de mond of merken dat voedsel en drinken anders smaakt.

  • Gebrek aan eetlust

  • (Draai)-duizeligheid

  • Problemen bij het plassen. Zoals een branderig of ongemakkelijk gevoel of pijn bij het plassen, te veel moeten plassen of uw plas niet kunnen ophouden. Verder ook blaasontsteking.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verstopte neus

  • Aandoeningen aan uw tong of in uw mond, zoals branderig gevoel, ontstekingen en lichte of donkere aanslag op de tong.

  • Donkerbruine kleur van de urine. Dit is onschuldig.

  • Niet tegen alcohol kunnen. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten, snellere hartslag, en verwardheid.

    Drink daarom geen alcohol zolang u metronidazol gebruikt en tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol.

  • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, sombere stemming en hallucinaties

  • Oogproblemen, zoals dubbelzien, scheelzien, wazig zien en verandering in het zien van kleuren.

    Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal weer.

  • Oorsuizen of slechter horen

    Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
     

  • Spierpijn en gewrichtspijn

  • Bloedafwijkingen of een ontsteking van de alvleesklier of van de lever. Bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, een gele kleur van huid of oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt.
    Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  • Ernstige effecten op de hersenen. U merkt dat aan verwardheid, zwalkend lopen, moeilijk praten, trillende handen, stuipen en een trillend of wiebelend beeld zien.

    Waarschuw bij deze verschijnselen onmiddellijk een arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal snel.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk, blozen, puistjes en galbulten.

    Raadpleeg dan uw arts.
    In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid. Dit kan zich uiten in duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden.
    In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan vooral op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen.
    In beide gevallen moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de eerstehulpdienst gaan.
    Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden na gebruik gedurende meerdere weken

  • Stoornissen aan de gevoelszenuwen. U merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen, handen of voeten.

    Waarschuw dan een arts. Nadat u met dit medicijn bent gestopt, kan het nog een aantal weken tot maanden duren voor deze klachten over zijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik metronidazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Mebendazol (wormdodend medicijn). In combinatie met metronidazol geeft dit medicijn meer kans op een zeer ernstige huidaandoening met blaren vooral op slijmvliezen. Gebruik deze combinatie niet samen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • De antistollingsmedicijnen, acenocoumarol en fenprocoumon. De werking van acenocoumarol en fenprocoumon kan afnemen. Meld het aan de trombosedienst als u metronidazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van metronidazol wijzigt of als u stopt met metronidazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
  • Lithium, een medicijn tegen bipolaire stoornis (manische depressiviteit). Metronidazol kan de bijwerkingen van lithium versterken. Dit merkt u aan maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van één van deze bijwerkingen.
    Bij een kuur met een eenmalige dosis komt deze wisselwerking niet voor. Gebruikt u metronidazol langer dan 1 of 2 dagen? Overleg dan met uw arts. Uw arts moet het lithiumgehalte in uw bloed regelmatig laten controleren en de dosering eventueel aanpassen.
  • Disulfiram, een medicijn gebruikt bij alcoholontwenning. Metronidazol versterkt de kans op verwardheid, hallucinaties en een psychose. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen. Overleg met uw arts, mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven.
  • Medicijnen die alcohol of propyleenglycol bevatten. Door de combinatie van metronidazol en de alcohol of propyleenglycol kunt u last krijgen van vervelende bijwerkingen. Daarom mag u deze middelen niet gebruiken als u ook metronidazol gebruikt. Vraag aan uw apotheker of uw medicijnen alcohol of propyleenglycol bevatten. Of zoek het op in de bijsluiter. Overleg met uw arts of apotheek als u een dergelijk medicijn gebruikt.
  • Buiktyfusvaccin-capsules. Metronidazol maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met metronidazol. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met metronidazol? Neem dan contact op met uw arts.
  • De medicijnen tegen kanker capecitabine, fluorouracil en tegafur. Metronidazol versterkt de bijwerkingen van deze medicijnen, vooral op het bloed.
    Overleg met uw arts. Als een ander medicijn niet mogelijk is, zal uw arts het bloed vaker laten controleren.
  • Busulfan, een ander medicijn tegen kanker. De bijwerkingen van busulfan kunnen toenemen door metronidazol. Gebruik metronidazol daarom niet samen met busulfan. Overleg met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

autorijden?
Dit medicijn kan bij sommigen mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid. Heeft u hier last van? Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol als u metronidazol gebruikt. Uw lichaam reageert hierop anders dan normaal. Uw gezicht wordt dan rood, u wordt misselijk en benauwd en u krijgt hoofdpijn, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol.
Wacht na de laatste dosis van de kuur nog minstens 2 dagen voor u weer alcohol gebruikt. U bent er dan zeker van dat alle metronidazol uit uw lichaam is verdwenen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding

  • Gebruikt u 1 keer een dosis van dit medicijn? Dan kunt u veilig borstvoeding geven. Houd er wel rekening mee dat het medicijn in de moedermelk komt. Het kan de melk een nare metaalsmaak geven.
    Als u denkt dat uw baby daardoor de borst zal weigeren, kunt u uw baby tot 12 uur na inname flesvoeding geven. Kolf in die tijd de melk af en gooi dit weg.
    U kunt ook moedermelk afkolven voor u de metronidazol gebruikt. Vries dit in, zodat u het tot 12 uur na inname als flesvoeding kunt geven. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.
  • Moet u dit medicijn gedurende meerdere dagen gebruiken? Overleg eerst met uw arts voor u begint met dit medicijn.
    In sommige gevallen mag u dit medicijn NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Bijvoorbeeld als u het langdurig gebruikt of een hoge dosering gebruikt. Het medicijn komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is als de baby het langdurig binnenkrijgt.
    Mag u dit medicijn wel gebruiken van uw arts? Houd er dan wel rekening mee dat het medicijn in de moedermelk komt. Het kan de melk een nare metaalsmaak geven.
    Als u denkt dat uw baby daardoor de borst zal weigeren, kunt u uw baby tot 12 uur na inname flesvoeding geven. Kolf in die tijd de melk af en gooi dit weg.
    U kunt ook moedermelk afkolven voor u de metronidazol gebruikt. Vries dit in, zodat u het als flesvoeding kunt geven. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Drank: schud de fles voor het gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker.
  • Infuus: dit krijgt u in het ziekenhuis.

Wanneer?

  • Tabletten en drank: neem dit medicijn bij een maaltijd of net na een maaltijd. U heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Metronidazol kan als een eenmalige dosis of als een meerdaagse kuur worden voorgeschreven. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Om bijwerkingen te voorkomen duurt de kuur meestal niet langer dan 10 dagen.

Darminfecties, de kuur duurt meestal:

  • giardiasis: 3 tot 10 dagen;
  • amoeben-dysenterie: 5 tot 10 dagen;
  • dientamoeba-infectie; 10 dagen.

Infecties geslachtsorganen, de kuur duurt meestal:

  • trichomonas: 1 dag met een hoge dosis, of 2 tot 10 dagen met een lagere dosis;
  • bacteriële vaginose: 1 of 7 dagen;
  • PID (infectie van de baarmoeder of eierstokken): 14 dagen;
  • eikelontsteking: 7 dagen.

Overige infecties, de kuur duurt meestal:

  • maag- of darmzweer: 7 dagen;
  • galblaas: 14 dagen
  • angina van Plaut-Vincent (infectie van de mond- en keelholte): minstens 7 dagen.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de ziekteverwekkers meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.