Header afbeelding
Gezondheidscentrum Molenweg
Molenweg 60 4651 CM
Steenbergen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

ganirelix

Ganirelix behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamushormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van vrouwelijke geslachthormonen.

Artsen schrijven dit middel voor bij een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

Wat doet ganirelix en waarbij gebruik ik het?

Verminderde vruchtbaarheid

Voor een zwangerschap is een eicel nodig, die door een mannelijke zaadcel wordt bevrucht. Bij een IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie) vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats.

Een eicel die bevrucht kan worden, heeft zich enkele dagen daarvoor ontwikkeld, men noemt dat hij is `gerijpt`. Als de eicel voldoende is ontwikkeld komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong.

Als de eitjes voldoende zijn gerijpt, haalt de arts ze uit de eierstokken en laat ze buiten het lichaam bevruchten.

Soms vindt de eisprong al plaats voordat de eicel voldoende is ontwikkeld. Ganirelix wordt gebruikt om deze eisprong uit te stellen.

Werking
Ganirelix verhindert de aanmaak van geslachtshormonen die de eisprong in gang zetten.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Pijn en roodheid op de injectieplaats, zwelling, jeuk en blauwe plekken.

    Vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling. Zeer zelden galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid, malaise en hoofdpijn.

  • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid, niet of heel weinig plassen.

    Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

  • Pijn in het bekken en een gezwollen buik.

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Dit kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

    Neem dan direct contact op met uw arts.
    In zeldzame gevallen kan verergering van eczeem optreden. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ganirelix. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ganirelix gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u al zwanger bent. Mogelijk beïnvloedt het de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit middel begint.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Meestal zult u zelf of uw partner injecties onder de huid toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.
  • Spuit het middel bij voorkeur in de huid van het bovenbeen. Kies elke dag een andere plek.

Wanneer?
Vanaf de vijfde of zesde dag dat de eicellen rijpen, is een dagelijks injectie met dit middel nodig. Zo voorkomt u dat de eisprong al begint.

Hoe lang?
In de meeste gevallen moet u dit middel gebruiken tot de arts met een echo heeft vastgesteld dat de eicellen voldoende zijn ontwikkeld. Daarna krijgt u een injectie om de eisprong in gang te zetten.