Header afbeelding
Gezondheidscentrum Molenweg
Molenweg 60 4651 CM
Steenbergen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

azitromycine

Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij (preventie van) infecties met bacteriën, zoals:

  • luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, kinkhoest, keelpijn door keelontsteking, middenoorontsteking, bijholteontsteking);
  • geslachtsziekten (SOA), namelijk chlamydia, gonorroe en chancroïd (zachte sjanker);
  • huidinfecties, zoals wondroos;
  • Lymeziekte;
  • diarree;
  • luchtweginfecties bij cystische fibrose en bij bronchiëctasieën.

Wat doet azitromycine en waarbij gebruik ik het?

Infecties met bacteriën

Azitromycine remt de groei van veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt dit medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus bij allerlei infecties worden gebruikt, als de bacterie gevoelig is voor azitromycine.

Azitromycine wordt vooral gebruikt bij infecties van longen en luchtpijp, keel, middenoor, bijholten, huid, geslachtsorganen en darmen.

Chancroïd of ‘zachte sjanker’
Chancroïd, ook wel zachte sjanker genoemd, is een geslachtsziekte die zweertjes op de geslachtsorganen veroorzaakt. De ziekte is besmettelijk en komt voornamelijk voor in de tropen.
Artsen schrijven een eenmalige dosis van azitromycine voor om de ziekte te genezen. Het duurt een week na inname voordat men niet meer besmettelijk is.

MAC-infectie voorkomen
Azitromycine wordt ook toegepast bij een infectie met Mycobacterium Avium Complex ofwel MAC. Deze bacterie lijkt op de tuberculose-bacterie, maar is onschadelijk voor gezonde mensen. Mensen met een verminderde afweer, zoals bij hiv en aids, kunnen wel ziek hiervan worden. Ze krijgen dan hoge koorts, koude rillingen, gewichtsverlies, maagpijn, vermoeidheid en bloedarmoede. Als de infectie zich uitbreidt in het lichaam ontstaan leverontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging.

Mensen die kans hebben op een MAC-infectie krijgen soms uit voorzorg azitromycine, soms in combinatie met andere medicijnen.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Luchtweginfecties

Azitromycine kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking, acute bronchitis, keelontsteking, middenoorontsteking en bijholteontsteking (sinusitis).

Verder heeft het een werking bij zeldzamere veroorzakers van luchtweginfecties, zoals de kinkhoestbacterie.

Kijk voor meer informatie over andere luchtweginfecties bij Longontsteking, Acute bronchitis, Kinkhoest, Bijholteontsteking, Keelpijn en Middenoorontsteking.

Lees meer over luchtweginfecties . “

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Artsen schrijven in dat geval een antibioticum voor, zoals azitromycine. Het bestrijdt de bacteriën.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over longontsteking . “

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Een bronchitis gaat meestal vanzelf over.

Is een bacterie de oorzaak van de infectie, heeft u langer dan 7 dagen koorts en bent u ernstig ziek? Dan kan uw arts u een antibioticum voorschrijven, zoals azitromycine.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over acute bronchitis . “

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella-bacterie. Door hoesten of niezen kan de bacterie via slijmdruppeltjes iemand anders besmetten. Na een paar weken ontstaan de verschijnselen: verkoudheid, heftige hoestbuien, veel slijm en een gierende ademhaling.
Bij volwassenen zijn de verschijnselen meestal minder heftig dan bij kinderen. Zij merken meestal alleen een verkoudheid en langdurig (soms wel maanden lang) hoesten. Het langdurig hoesten komt door beschadiging van de luchtwegen door de kinkhoest-bacterie.

Uit voorzorg
Kinderen worden gevaccineerd tegen kinkhoest via de DKTP-injectie in het Rijksvaccinatieprogramma. Pasgeboren baby’s jonger dan 2 maanden zijn nog niet beschermd en kunnen dus de ziekte oplopen. Sinds kort krijgen zwangere vrouwen het advies om enkele weken voor de bevalling zich te laten inenten met het DKTP-vaccin. Dit verkleint de kans op kinkhoest bij de pasgeboren baby.

Behandeling
Azitromycine wordt gebruikt om een infectie met de kinkhoestbacterie te bestrijden. De hoest verdwijnt niet snel, omdat de slijmvliezen eerst moeten genezen. Toch kan het nuttig zijn om de bacterie te bestrijden. Bijvoorbeeld als kinkhoest voorkomt in een gezin met een nog niet gevaccineerd kind, of als de moeder op punt staat te bevallen. Door alle gezinsleden te behandelen met azitromycine kan het kind worden beschermd tegen kinkhoest. 

Lees meer over kinkhoest . “

Keelpijn

Keelpijn is meestal het gevolg van irritatie van de keel, bijvoorbeeld door verkeerd stemgebruik of sigarettenrook. Ook een virus kan de keel infecteren en dan keelpijn veroorzaken. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Soms is een infectie met bacteriën de oorzaak van de keelpijn. Als de keelpijn niet vanzelf wegtrekt en u ernstig ziek wordt van de keelontsteking, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Azitromycine is één van deze antibiotica.

Uit voorzorg
Artsen schrijven azitromycine ook voor aan mensen die een acute reuma-aanval hebben gehad na een keelontsteking door de streptokokbacterie. Er is een kans dat de ziekte zich uitbreidt. Dat kan leiden tot een ontsteking aan de binnenkant van het hart, vooral als men al iets aan de hartkleppen heeft.

Om een nieuwe acute reuma-aanval en ontsteking in het hart te voorkomen, schrijven artsen uit voorzorg meestal penicilline voor. Als dat niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld door allergie, dan schrijft de arts azitromycine voor.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over keelpijn . “

Middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak. Soms is een bacterie de oorzaak van de ontsteking.
Het virus of de bacterie kan via het gangetje tussen het middenoor en de neus en keel het middenoor binnenkomen en daar een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
Doordat het middenoor is ontstoken en het slijmvlies is opgezwollen, kan het gangetje tussen middenoor en neus en keel verstopt raken. Hierdoor lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Bovendien is in de meeste gevallen een virus de veroorzaker van de infectie. Een antibioticum helpt daar niet tegen.

Als de middenoorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, en u veel pijn heeft, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals azitromycine.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over middenoorontsteking . “

Bijholteontsteking

De bijholtes zijn ruimtes tussen de botten rondom uw neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan via een kleine opening in verbinding met de neus en keel. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet bijholteontsteking (sinusitis).

Verschijnselen
Door de ontsteking komt er pus en veel slijm in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in uw voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werkt azitromycine niet tegen. Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals azitromycine.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over bijholteontsteking . “

Chlamydia

De chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Verschijnselen
Vaak merkt u niet dat u een chlamydia-infectie heeft.

Een enkele keer ontstaan pijn of branderig gevoel bij het plassen. Vrouwen kunnen afscheiding merken of tussentijds bloedverlies. Mannen hebben soms ook pijn in de zaadballen.
Bij vrouwen kan een onbehandelde chlamydia-infectie opstijgen naar de eierstokken en baarmoeder. Bij mannen naar de prostaat en de zaadballen. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid.

Oorzaak
U kunt door seksueel contact besmet raken met de bacterie die chlamydia veroorzaakt.

Behandeling
Artsen schrijven azitromycine als een eendaagse kuur voor bij chlamydia-infecties.

Lees meer over chlamydia . “

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Soms merkt u niet dat u gonorroe hebt.
Ongeveer de helft van de vrouwen met gonorroe krijgt pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen.
Negen op de 10 mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe heeft soms ernstige gevolgen. Bij vrouwen kan de infectie zich uitbreiden naar de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen vrouwen onvruchtbaar worden. Bij mannen kunnen de prostaat en de zaadballen geïnfecteerd raken.

Oorzaak
Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Met deze bacterie kunt u besmet raken door seksueel contact.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen schrijven azitromycine alleen voor bij gonorroe als u het eerste-keusmiddel ceftriaxon niet verdraagt.

Lees meer over gonorroe . “

Huidinfectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, bijt- of snijwonden kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes, mensen met een verminderde doorbloeding van de benen en mensen met een verminderde weerstand, hebben sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf-­ of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie diep in of onder de huid zit, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Azitromycine wordt vooral gebruikt bij uitgebreide infecties in huidplooien, bijtwonden, erysipeloïd en wondroos.

Erysipeloïd
Erysipeloïd ontstaat meestal rondom een wondje. De huid rondom de wond wordt paars-rood en de vlek breidt zich uit. De plek rondom de wond gaat zwellen en is pijnlijk. De infectie komt vooral voor bij mensen die met rauw vlees, vis of gevogelte in aanraking komen. Zoals slagers, vissers en poeliers.

Meestal gaat de infectie vanzelf over. Er is kans dat de ziekte zich uitbreidt. Dit kan leiden tot gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking of ontsteking binnen het hart. Daarom zal de arts in de meeste gevallen toch een antibioticumkuur voorschrijven, zoals met azitromycine.

Wondroos
Zie hiervoor de aandoening Wondroos.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over huidinfectie . “

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos of erysipelas genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, een doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Behandeling
De bacterie die wondroos veroorzaakt, wordt meestal bestreden met een antibioticum, bijvoorbeeld flucloxacilline. Als u geen flucloxacilline mag hebben vanwege allergie, schrijft de arts azitromycine voor.

Lees meer over wondroos . “

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) is de beet van een teek die is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek laat zich vallen op de huid en bijt zich hierin vast. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.
Het duurt meer dan 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt.

Hoe kunt u de ziekte voorkomen?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig kans op de tekenbeetziekte. Let gedurende 3 maanden na de beet op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt u andere klachten? Neem dan contact op met uw arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met uw arts.

Verwijder de teek met duim en wijsvinger of een pincet rechtstandig met een licht draaiende beweging zo dicht mogelijk bij de huid. Zorg dat u de teek met kop en al verwijdert. Sommige mensen vinden dat makkelijker met een speciale tekenpincet. Deze is in de apotheek verkrijgbaar. Bewerk de teek of de huid niet van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen, is het wel goed de huid te ontsmetten. Noteer wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last mocht krijgen van de beet.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u vaak aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven. Artsen schrijven een kuur met azitromycine voor, als de middelen van eerste keuze doxycycline en penicilline, niet kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld door allergie.

Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen. Hierbij kiest de arts meestal een ander antibioticum, namelijk ceftriaxon.

Lees meer over lymeziekte . “

Diarree

Oorzaak
Diarree kan ontstaan door voedsel of drinken dat met bacteriën is besmet. Een ernstige darminfectie kan komen door de Salmonella-bacterie of door parasieten die dysenterie veroorzaken, zoals Shigella. U heeft dan niet alleen diarree, maar vaak ook bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts.

Zelfzorg
Diarree gaat meestal na korte tijd vanzelf over. Wel moet u oppassen dat u niet uitdroogt door veel te drinken, eventueel een glucose-zoutoplossing (ORS). Dit is speciaal van belang voor kinderen en ouderen, omdat zij gevoeliger zijn voor uitdroging.

Zelfzorgmiddelen zijn niet voldoende om een ernstige darminfectie te bestrijden. Daarvoor zijn antibiotica nodig.

Behandeling
Bij een ernstige darminfectie kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals azitromycine.

Werking
Azitromycine bestrijdt de bacteriën die darminfecties veroorzaken. Na 1 of 2 dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 3 dagen nodig.

Uit voorzorg
Reist u naar een land waarvan bekend is dat dysenterie er veel voorkomt? Dan kan de arts u een kuur voorschrijven om mee te nemen. U kunt deze dan gebruiken als u waterdunne diarree krijgt met braken, koorts en bloed bij de ontlasting. Dit is vooral belangrijk voor mensen bij wie ernstige diarree gevaarlijk kan zijn. Zoals mensen met diabetes (suikerziekte), chronische nierziekten en een verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij bepaalde darmaandoeningen en bij mensen met hiv).

Lees meer over diarree . “

Cystische fibrose

Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Het is een ziekte van de klieren die slijm aanmaken. Zoals de klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond. Dit slijm is onder meer nodig om afvalstoffen uit het lichaam te transporteren. Slijm helpt ook om verteringsenzymen uit de alvleesklier naar de darmen te brengen.

Oorzaak en verschijnselen
Bij mensen met CF hebben de cellen van de klieren een foutje. Hierdoor kunnen bepaalde stoffen veel moeilijker de cellen verlaten. Het slijm uit die klieren wordt dan taai en dik. Hierdoor kan het slijm niet goed worden afgevoerd en kunnen er verstoppingen ontstaan. Door verstopping in de luchtwegen kan een longontsteking ontstaan.

Behandeling
Als een CF-patient een longontsteking heeft, is een intensieve behandeling met antibiotica nodig. Bij bepaalde infecties schrijft de arts azitromycine als een kuur van 3 tot 6 maanden voor, om te voorkomen dat de infectie terugkeert.

Lees meer over cystische fibrose . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en winderigheid.

    Zelden of zeer zelden braken, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, buikpijn en verstopping.
    Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.
    Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen

  • Minder goed kunnen zien.

    Dit gaat over als u met de kuur bent gestopt.

  • Smaakverlies, minder reukvermogen en vreemde geuren ruiken. Hierdoor kunt u minder eetlust hebben.

    Dit trekt vanzelf weer weg na de kuur.

  • Huiduitslag, overmatig zweten, jeuk.

    Huiduitslag kan wijzen op overgevoeligheid. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verkleuring van tong en tanden.

    Deze verkleuring is meestal goed weg te poetsen, of door de tandarts weg te polijsten.

  • Ontstoken slijmvliezen van mond, keel, vagina of anus.

    Dit is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  • Psychische klachten, zoals nervositeit, angst, verwardheid, prikkelbaarheid.

  • Meer kans op hartproblemen. Heeft u angina pectoris (hartkramp) of heeft u ooit een hartaanval gehad? Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts.

  • Hartkloppingen en andere hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval.

    Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander antibioticum voorschrijven.

  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

    Overleg hierover met uw arts.

  • Verminderde werking van de nieren, ontsteking van de nieren. Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

  • Leveraandoeningen, zoals hepatitis of galstuwing, ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere urine, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam.

    Waarschuw dan een arts.

  • Minder witte of rode bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid, een bleke huid, koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.

  • Mensen die eerder bloedkanker hebben gehad, kunnen dit opnieuw krijgen.

    Als u vanwege de bloedkanker een beenmergtransplantatie heeft gekregen, raadpleeg dan uw arts.

  • Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor u ernstige zonnebrand kunt krijgen met roodheid, huiduitslag en jeuk.

    Heeft u hier last van, blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
     

    Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.
    Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
    In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Als blijkt dat u overgevoelig bent voor azitromycine, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

  • Doof of tintelend gevoel in handen of voeten, pijn in gewrichten.

  • Minder goed kunnen horen, doofheid, oorsuizen.

  • Vermoeidheid, zwak gevoel

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik azitromycine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Medicijnen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Bij combinatie met azitromycine kan een ernstige hartritmestoornis ontstaan. Vooral bij vrouwen of bij mensen die ouder dan 70 jaar zijn of al een hartaandoening hebben. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Mogelijk controleert de arts uw hart met een hartfilmpje. Of schrijft hij een ander medicijn voor. U merkt een hartritmestoornis aan plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Neem direct contact op met uw arts als u dit merkt.
  • Buiktyfusvaccin-capsules. Azitromycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met azitromycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met azitromycine? Neem dan contact op met uw arts.

Azitromycine kan de bijwerkingen van onderstaande medicijnen versterken. Gebruik deze medicijnen niet samen. Uw arts zal meestal een ander antibioticum voorschrijven. Als u het toch moet gebruiken, zal uw arts de bijwerkingen controleren en eventueel de dosering aanpassen.

  • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Geef door aan uw trombosedienst dat u azitromycine gebruikt.
  • Het medicijn tegen migraine ergotamine.
  • Digoxine, een medicijn tegen hartfalen en hartritmestoornissen.
  • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een (heel) kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Drank: de fles vlak voor gebruik goed omschudden. Meet de voorgeschreven hoeveelheid drank af met de meegeleverde doseerspuit of maatlepel . De drank smaakt bitter, drink daarom een glas water of vruchtensap na tegen de bittere smaak.

Wanneer?
U mag de tabletten en de drank zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Als u misselijk wordt van azitromycine, kunt u het beter vlak na het eten innemen.

U gebruikt dit medicijn meestal 1 keer per dag. Kies hiervoor een vast moment van de dag, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
In sommige gevallen gebruikt u het 2 of 3 keer per week. Kies dan vaste dagen, bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag. U vergeet dan minder snel een dosis.
Gebruikt u azitromycine om Lymeziekte te voorkomen? Dan moet u 1 dosis innemen. Doe dit binnen 3 dagen nadat u de teek heeft verwijderd.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 3 dag tot 5 dagen. Bij bepaalde aandoeningen is een eenmalige dosis voldoende. Soms schrijft de arts een langdurige kuur voor, zoals bij longontsteking door cystische fibrose, bij bronchiëctasieënen en bij MAC-infecties.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Als de kuur is afgerond, kan het nog zijn dat er bacterien zitten en u nog steeds anderen kunt besmetten.

Zo kunt u bij de geslachtsziekte chlamydia tot ruim een week na de behandeling nog anderen besmetten. Bij chlamydia gelden tot een week na de behandeling de volgende adviezen:

  • Zorg dat u helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
  • Hebt u geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.
  • Hebt u wel een vaste partner? Vrij dan dus niet tot een week nadat jij en je partner(s) klaar zijn met de antibiotica en de soa-test geen andere geslachtsziekten heeft aangetoond.